De klasseermap (ordner, classeur) is ontwikkeld in de 19de eeuw door Leitz en is sindsdien onmisbaar in elk kantoor, maar wordt natuurlijk ook thuis gebruikt.
In de loop van de jaren is deze uitvinding verbeterd en zijn er talloze andere fabrikanten van klasseermappen op de markt gekomen. Naast de Leitz-klasseermappen zijn er nu ook bijvoorbeeld Elba-klasseermappen te verkrijgen.
Een Europese klasseermap bestaat meestal uit twee ringen.
De afstand tussen de beugels is gestandaardiseerd en is bij ieder merk klasseermap hetzelfde.
Soorten klasseermappen
Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen twee type klasseermappen:
kartonnen klasseermappen en klasseermappen van kunststof (pp = polypropyleen).
Het grote voordeel van kunststof klasseermappen is dat deze sterker zijn dan kartonnen klasseermappen.
Daarnaast zijn de klasseermappen ook te verkrijgen in tal van kleuren.
Gekleurde klasseermappen maken indelen gemakkelijker, vrolijken uw werkplek op of zijn een verlengstuk van uw huisstijl.
Beugelsluiting
Een beugelsluiting kan geopend worden met een hefboom en vervolgens kan men het papier erin stoppen of eruit halen, de beugel weer sluiten met de hefboom en de klasseermap weer opbergen.
Kunststof klasseermappen van Leitz maken gebruik van een superieur 180 graden mechaniek, dit zorgt voor een 50% grotere opening dan normaal en u kunt ongeveer 20% sneller archiveren.
Klasseermap-rug
Op de rug zit een etiket geplakt, waarop aangegeven kan worden wat erin zit.
Kenmerkend aan een klasseermap is het gat in de rug, dat het uitnemen uit een rij klasseermappen vereenvoudigt, doordat daar een vinger in gestoken kan worden om de klasseermap stevig vast te pakken.
Om de voorklep dichtgeklemd en gelijnd te houden als de klasseermap gesloten is zijn vaak twee sleuven aangebracht waarin de beugels vallen.